Luca di Fulvio interjú

Olvassátok el az alábbi interjút a nagysikerű Álmok bandája és A lány, aki megérintette az eget írójával, Luca di Fulvioval!

Ha az Álmok bandáját vagy A lány, aki megérintette az eget nézzük, a téma minden esetben a társadalom hogyléte, valamint az egyén saját erőből való felemelkedése az intelligenciája és a karaktere által. Miért ilyen népszerűek ezek a témák?

Luca Di Fulvio: Általánosságban elmondható – az írás szemszögéből nézve –, hogy könnyebb a karaktereket legalulról, a padlóról indítani, hogy végül felemelkedhessenek. Amikor írok, mindig megpróbálom elképzelni a szereplőim álmait, azok megvalósulásának lehetőségeit, néha még beszédet is mondok róla. Társadalmi szinten az írásom elég metaforikus. Véleményem szerint minden emberi lény képes a fejlődésre. Ami alapjaiban véve kiemelkedően érdekel, az az, hogy a fiatalabb generációknak milyen esélyeik vannak ezen a téren.

Bevándorlás, xenofóbia, nők elleni erőszak – mindkét regény szívét adják ezek. Önt miként érintik ezek, hogyhogy ezek ilyen központi szerepet kapnak?

Luca Di Fulvio: Bár mindkét regény a múltban játszódik, számomra mégis fontos, hogy olyan témákat vessek fel, melyek párhuzamot mutathatnak a mai világgal. Valaha az olaszok számítottak bevándorlóknak. Ma a szírek. A dolog menete, mechanizmusa viszont ugyanaz. Ez a nők elleni erőszakra is igaz, mely téma kapcsán sokszor azt is szégyellem, hogy férfi vagyok. Ezek ősi dolgok, melyek ma is élnek, folytatódnak. Nem tudom, Franciaországban mi is történik, de Olaszországban gyakran olvasok olyasmit, amitől még én is elszégyellem magam. 

A két könyvben lévő romantikus kapcsolatok, a szerelem hihetetlenül tiszta. Ez ellensúlyozza a rengeteg erőszakot, ami körülveszi a karaktereket?

Luca Di Fulvio: Számomra a szerelem mindig is egyfajta szexualitástól független tisztaságot jelentett. Talán amiatt pedig, hogy általában egész fiatal szereplők szerelmi történetét mesélem el, a kapcsolataik még sokkal tisztábbak. De persze elkerülhetetlen, hogy ezek a karakterek is felnőjenek, amikor pedig veszíteni fognak ebből. 

Az Álmok bandájában és A lány, aki megérintette az egetben is a romantikus freskó mellett ott van a rengeteg történelmi tény. Miért érdeklik önt ennyire a történelem ezen időszakai?

Luca Di Fulvio: Az Álmok bandájához az 1920-as évek Amerikáját választottam. Az ország akkoriban a világ kis köldöke volt csupán, a 19. század végén Párizs volt a központ. New York még egy ígéretes, új világnak hangzott akkor, így jó volt ebben a környezetben írni valaki oda érkezéséről. A lány, aki megérintette az eget pedig épp az ellenkezője. 1515-ben járunk, Velencében, ahol gettóba zárták a zsidókat. A családom apai ágról velencei, így kiskoromban sokszor fociztam a szomszédságban, ami valójában a régi gettó területe. Aztán egy nap az édesapám elmesélte ezt a történetet, ami – bár akkoriban még tudat alatt – nagyon megragadt bennem.     

Eddig erről a két egymást követő regényről beszéltünk, de nemsokára jön a harmadik. Beszélhetünk trilógiáról?

Luca Di Fulvio: Nem hiszem. Először is azért nem, mert nem illik hozzám a trilógiaírás. Nem vagyok sorozatíró. A könyveim csak a téma kapcsán kötődnek egymáshoz. Tanító jellegű történet mindhárom kötetem, melyekben az olvasók fiatal emberekről olvashatnak, akik egy ideáért harcolnak. És bár a történeteik találkozhatnak bizonyos pontokon, nem alkotnak trilógiát. 

Tudna mesélni nekünk a harmadik regényről?

Luca Di Fulvio: A könyv az 1400-as években játszódik a hegyekben Olaszország északkeleti részén. Akkoriban az ottani emberek többségükben szolgák voltak, egy herceg szolgái, akiket a földekkel együtt vettek meg. Egy olyan történetet szerettem volna elmesélni, melyben megmutathatom a középkort, amikor Isten volt minden középpontja, valamint a reneszánsz időszakát, amikor az ember vette át a helyét. A főszereplő egy kisfiú, a herceg fia, akire istenkért tekintenek. Egy nap egy ellenséges herceg aztán meggyilkolta a kisfiú egész családját, az összes szolgájukkal együtt. Végül egy kislány menti meg őt, és elrejti a házukban, a kis hercegnek pedig – aki hozzászokott a gondolathoz, hogy egy isten – elölről kell kezdenie mindent. És pont ettől lesz belőle jó ember.        

A karrierjét thrillerekkel indította. Hogyan lettek belőlük végül 700 oldalas történelmi drámák?

Luca Di Fulvio: Azt hiszem, kerestem önmagamat. Először írtam egy noir regényt, amit a L’empailleur név alatt fordítottak le Franciaországban, ami egész sikeres lett. Még csak akkor kezdtem el az írói karrieremet, és a kiadóm már várta is a második könyvet, amit meg is írtam, de nem voltam vele elégedett, valójában nem érdekelt eléggé a témája. Aztán a harmadik kötetem sikeresebb lett, mint az azt megelőző kettő. Emlékszem, hogy akkor boldogság helyett fájdalmat éreztem, mert tudatosult bennem, hogy vége van annak az időszaknak, amikor szabadon írhatok, mivel ugyanazt a terméket várják majd el tőlem újra és újra. Ekkor kezdtem el írni az Álmok bandáját. Senki sem bízott benne, de a kiadóm végül vonakodva megjelentette. Ez 2008-ban történt, 2013-ra a regény hatalmas siker lett Németországban. Több millió példány elkelt belőle. Köszönhetően ennek a sikernek végül több nyelven is megjelenhetett a történet, én pedig megtaláltam a kellő motivációt. Valójában nagyon szerencsés voltam.  

Forrás: https://www.terrafemina.com/article/luca-di-fulvio-rencontre-a-l-italienne-avec-l-auteur-du-gang-des-reves_a330569/1