ekonyv_ikon.png
Felettünk a csillagos ég (e-könyv)
Mont Blanc válogatás
10%
(A terméket már értékelte: )
  • Kiadó: Maxim Könyvkiadó Kft.,
  • Kiadói Kód: MX-852e
  • Oldalszám: 472
  • Fordította: Bozai Ágota
  • Megjelenés: 2013
  • ISBN szám: 9789632613284
2299 Ft helyett
2069 Ft
db
2999 Ft helyett
2021 Ft
Nem rendelhető
Összesen 0 Ft

Négy nappal 1943 karácsonya előtt egy erősen sérült amerikai bombázó küszködött, hogy átrepüljön az ellenséges Németország területe fölött. A huszonegy éves pilóta mögött a gép személyzetének fele már súlyos sebesült vagy halott volt. Ez volt az első bevetésük. Hirtelen hosszú, sötét alak jelent meg a gép farkánál: egy német Messerschmitt vadászgép. A gépet egy mesterpilóta vezette, aki egyetlen gombnyomással képes lett volna elpusztítani az amerikai gépet. Ami ezután történt, minden képzeletet felülmúlt, és később a II. világháborús ellenségek közötti leghihetetlenebb találkozóként vált ismertté. Igaz történet két pilótáról, akiknek élete azon a napon találkozott: az amerikai Charlie Brown hadnagyról, aki korábban egy nyugat-virginiai farmon dolgozott, majd a B-17-es pilótája lett, és a bajor Franz Stigler hadnagyról, aki korábban utasszállító repülőgépeket vezetett, és szerette volna elkerülni, hogy a háborúban harcolnia kelljen. A Felettünk a csillagos ég Charlie és Franz megrendítő története. Charlie bombázópilóta, aki embert próbáló feladatokkal néz szembe: kénytelen az angol ködben felszállni, társai gépeinek égő roncsai között; légvédelmi ágyúk tüzében kell repülnie, miközben az ellenséges harci gépek cápákként köröznek körülötte; el kell viselnie félelmet, sérüléseket, társai elvesztését. Franz homokviharokat élt át a sivatagban, egyedül zuhant le a tengeren, és szembe kellett néznie azzal, hogy egy vesztes háborút vív, amely egymás után veszi el tőle a barátait. Az Amerikai Légierő 8. légi hadserege Charlie és Franz találkozását „szigorúan titkosnak” minősítette. Olyan pillanat volt ez, amely ha kiderül, Franzot kivégzőosztag elé állítják. A találkozás emléke negyven éven át sokszor felidéződött a két férfi tudatában, mígnem időskorukban megkeresték egymást. A küldetés örökre megváltoztatta az életüket.

 

Ajánlók:

 

„Franz Stigler története, a hősé, aki képes volt a nemzeti öntudat fölé helyezni az emberséget. Ebben rejlik a könyv valódi mondanivalója.”
Helga Stigler, Franz felesége

 

„Ahogyan megmutatkozik az emberség egy kegyetlen, kiszolgáltatott, embertelen helyzetben, megindít és reménnyel tölt el. Még léteznek bátor és becsületes emberek. Már nagyon várom a történetből készült filmet is!”
Amazon

 

„Kitűnő dokumentumregény egy valószínűtlen találkozásról, amely az egyik legkiválóbb német pilóta, Franz Stigler és egy amerikai újonc között történt Németország fagyos egén 1943 decemberében. Makos több ezer órányi interjúanyagból, kitűnő tárgyi tudással írja le a német vadászpilóták és az otthonuktól távol a túlélésért harcoló amerikaiak életét. Lenyűgöző történet emberségről, kegyelemről a háború szörnyűséges körülményei között.”
Publishers Weekly

 

„Ez a szép történet a történelem legádázabb háborújának borzalmaiból emelkedik ki: ellenségek között is lehet testvériség. Egyszerű szavakkal íródott, nagyszerű könyv. Megőrzi a történelmi hitelességet, mégis olvasmányos, magával ragadó. Érdemes elolvasni.”
Goodreads