Életmódváltó ABC - 99 recepttel és dietetikus tanácsaival a tartós testsúlycsökkentésért
10%
(A terméket már értékelte: )
  • Kiadó: Springmed Kiadó,
  • Oldalszám: 176
  • Megjelenés: 2020
  • ISBN szám: 9789639695306
3480 Ft helyett
3132 Ft
Nem rendelhető
Összesen 0 Ft

A könyvről: 40 éve dolgozom dietetikusként, 22 éve a Délpesti Centrumkórház vezető dietetikusaként. Munkásságom alatt az egészségnevelést mindig fontos feladatomnak tartottam. Ez idő alatt rengeteg tapasztalatot szereztem a túlsúlyos és mozgásszegény életmódot folytató fiatalok és idősebb, a problémák következményeként már betegséggel küzdők elbukott próbálkozásaiból, de sikertörténeteiből is. A személyes példa-mutatás mellett az életszemlélet formálásának segítéseként – jelen kiadványban – az életmódváltás alapjait foglaltam keretbe. A finom és egészséges ételek receptjeivel, a könnyen megtanulható és végrehajtható mozgásprogramok bemutatásával szeretnék kedvet csinálni az életmódváltás elkezdéséhez. A többi Önön múlik. Gézsi Andrásné Tartalom: Előszó I. RÉSZ: ALAPVETŐ TUDNIVALÓK A TÚLSÚLLYAL KAPCSOLATBAN Minden, amit az elhízásról tudni kell • Az elhízás okai • Az elhízás elsődleges okai • Testalkati tényezők, genetikai hajlam • Betegségek, szervi rendellenességek • Az elhízás másodlagos okai • Helytelen táplálkozás • Inaktív életmód • Pszichés tényezők • Szociokulturális tényezők • Egyéb tényezők • A fogyókúrában elkövetett hibák • Az elhízás mértékének és típusának megállapítása mérésekkel 18 • Testtömegindex (BMI) • A testösszetétel mérése • Derékkörfogat és derék/csípő hányados • Az izomtömeg becslése • Számolás a táblázatok és a képletek használatával • Az elhízás tünetei és szövődményei • Az elhízás kezelése • A táplálkozással kapcsolatos életviteli tanácsok A táplálkozási szokások és kockázatok felmérése • A táplálkozási szokások felmérése • A felmérés módja • Táblázat az élelmiszerek fogyasztási gyakoriságáról • Kockázatfelmérés cukorbetegség kialakulására Táplálkozási irányelvek túlsúlyosok részére • A túlsúlyosok étrendjének összeállítása • Egyénre szabott energiabevitel • Tápanyagarányok az étrenden belül • Étkezések száma • Konyhatechnikai tanácsok • Hogyan lehet éhezés nélkül fogyni? • Testsúlymegtartás hosszú távon Élelmiszer-ismereti alapok • Táplálkozási ajánlások • OKOSTÁNYÉR® • Mediterrán étrend • Az élelmiszerfélék részletes bemutatása • Gabonaipari termékek, szénhidrátban gazdag ételek • A gabonafélék helye az étrendben • A rostok szerepe a táplálkozásban • A szénhidrátok és a glikémiás index • Kevésbé ismert vagy elfeledett gabonafélék • Gabonaipari termékek tápanyagtartalma • Zöldség- és főzelékfélék • Gyümölcsök • Olajos magvak • Tej és tejtermékek • Tojás • Zsírok, olajfélék • Telített zsírok • Telítetlen zsírok • Transzzsírok, ciszzsírok, esszenciális zsírsavak • Húsok, húskészítmények, halak • Luxuskalóriák • Folyadékok • Mesterséges és természetes édesítőszerek • Mesterséges édesítőszerek • Természetes édesítőszerek Sport túlsúly esetén • Szempontok a mozgásforma megválasztásához • Hogyan sportoljunk túlsúlyban? • A sportedzés fogalma, felépítése • Az edzés fázisai • A zsírégetés módja túlsúlyban • Milyen intenzitással sportoljunk? Mikor fogyunk hatékonyabban? • Ismert és kedvelt testgyakorlatok, melyek túlsúlyban alkalmazhatók • Úszás – vízben folytatott intenzív mozgások • Séta, gyaloglás, futás, túrázás, nordic walking • Kerékpározás • Korcsolyázás, síelés, szánkózás, egyéb téli sportok • Kajak-kenu, kajakpóló, evezés, vitorlázás • Sportjátékok, labdajátékok • Teremben – strandon űzhető alacsony létszámú labdajátékok • Jóga, pilates, stretching, gyógytornához közeli mozgástevékenységek • Aerobik, tánc, és egyéb aerob jellegű mozgásformák • Fitneszgépek 84 • Gimnasztikázás és a különféle szerekkel végezhető testgyakorlatok II. RÉSZ: RECEPTEK Ételreceptek ételfajtánként Előételek, saláták Levesek Húsételek, halételek Húsmentes ételek Tésztaételek, kenyérfélék Sós desszertek Édes desszertek III. RÉSZ: FÜGGELÉK 1. Függelék Gyümölcsök, zöldségek, húsok, gabonák élettani hatásai 2. Függelék Vitamin- és ásványanyag-táblázat A SPRINGMED KIADÓ KÖNYVAJÁNLÓJA A kötet szerzője: Gézsi Andrásné, Márta | gezsi.andrasne@gmail.com 1981 óta dolgozom terápiás dietetikusként. 1997-től az Egyesített Szent István és Szent László Kórház dietetikai szolgálatának szakmai tevékenységét irányítom, melynek eredményeként 2010-ben elnyertük az év „legeredményesebb dietetikai csapata” díjat. A kórházi betegek étrendjének összeállításán és megtanításán kívül számos cukorbetegeknek szóló könyv szerzője vagyok. Az egészségnevelés mellett a javasolt recepteket magam is rendszeresen, változatos módon és formában elkészítem. Hazám jellegzetes ételei mellett szívesen teszek kirándulásokat más népek ételkülönlegességeinek megismerésére. Gyakorlati tapasztalataim felhasználásával, a könyvben szereplő javaslatokkal és színes fotókkal szeretném Önöket is támogatni hasonló törekvéseikben.