ekonyv_ikon.png
Szegények háborúja (e-könyv)
10%
(A terméket már értékelte: )
  • Kiadó: 21. Század Kiadó,
  • Oldalszám: 64
  • Megjelenés: 2021
  • ISBN szám: 9789635681372
  • Formátum: epub
1990 Ft helyett
1791 Ft
db
Összesen 0 Ft

"A Napirend Goncourt-díjas szerzőjétől

„Egy teológus története - eltökéltség és változás; háttérben a német parasztháború.” - New York Times

A tizenhatodik században a reformáció, a protestantizmus támadást indított a kivételezettek, a katolikus egyház ellen, de maguk is gyorsan beérkezett, jómódú hatalmi tényezővé váltak. A vidéki napszámosok és a városi szegények, akik számára a mennyországban egyenlőséget ígértek, egyre kevésbé értették, miért ne valósulhatna meg az egyenlőség már itt, az e világi életben.

A kényelemben élő protestánsok és a többiek, a nyomorgók közötti küzdelem elmérgesedett. Több teológus is a nincstelenek oldalára állt, így például Münzer Tamás is, aki eltökéltségével és fáradhatatlanságával tűnt ki, és aki ténykedésével maradandó nyomot hagyott maga után. Ő volt az, aki lángra lobbantotta Németországot. A Szegények háborúja az ő története: egy lázadásé, amely az igét akarta terjeszteni. Az 1525-26-ban lezajlott parasztháborúé.

Éric Vuillard jellegzetes stílusban, filmszerű jelenetekkel idézi meg a majd’ ötszáz éve játszódott eseménysort, amely nem tudja nem eszünkbe juttatni azt az egyenlőtlenséget, amelyet napjainkban látunk magunk körül."