40 ősz

Mont Blanc válogatás
20%
(A terméket már értékelte: )
  • Kiadó: Maxim Könyvkiadó Kft.,
  • Kiadói Kód: MX-1045
  • Oldalszám: 400
  • Fordította: Kocsis Anikó
  • Borító: füles, kartonált
  • Megjelenés: 2017
  • ISBN szám: 9789632617763
3499 Ft helyett
2799 Ft
db
Kiszállítási idő: 2-3 munkanap
Összesen 0 Ft

A könyv egy keletnémet család megindító története: a világháborútól kezdve a vasfüggöny (és a berlini fal) leomlásáig kísérhetjük végig a sokgyerekes pedagóguscsalád viszontagságos sorsát. A mesélő nem akárki: egyrészt a család Nyugatra szökött gyermekének Amerikában született lánya, másrészt az első amerikai nő, akiből hírszerző tiszt lett Berlinben, aki átjárhatott a várost - meg a szovjet és az amerikai zónát - végzetesen megosztó határvonalon, ahol sok kétségbeesett menekülő lelte halálát.

 

Nina Willner német precizitással feldolgozott dokumentumokra és személyes beszámolókra építi fel a két szálon futó történetet. Az egyik szálon a népes keletnémet família hányattatásait és megalkuvásait, sikereit és kudarcait, nehéz hétköznapjait követhetjük nyomon, a másikon mélyrehatóan ismerhetjük meg az egyre inkább bezáruló és börtönként funkcionáló Német Demokratikus Köztársaság működését.

 

Kegyetlenség, terror, nélkülözés, unalmas szürkeség, gerinctelen megalkuvás és rengeteg küzdelem a mérleg egyik serpenyőjében – míg a másikban ott a szeretet, ”Oma” családfenntartó optimizmusa, a régi világból átmentett tisztessége és az egyes családtagok többnyire becsületes túlélő taktikái, sőt: nyílt lázadása a lelkeket nyomorító rendszer ellen. Sokáig nem fogjuk elfelejteni ezt a csodálatos családtörténetet...

 

Ajánlók:

 

”Az írónő megpróbálja minél pontosabban felrajzolni, hol és milyen fájdalmakkal ütközik a hazafiúi patriotizmus és a család iránti lojalitás. Izgalmas és revelatív olvasmány történészeknek és laikusoknak egyaránt.”

Publishers Weekly

 

”Alapos és megható visszaemlékezés a családról. Jól feltérképezi a kommunista Kelet-Németország négy évtizeden átívelő, fordulatos történelmét, és rávilágít, hogyan formálták át a szocialista diktatúra bakugrásai az egyéni életutakat...”

Chicago Tribune

 

”Letehetetlenül izgalmas! Jól megrajzolt háttér, részben szívfacsaró jelenetekkel, részben ámulatba ejtőkkel, és a kettő ügyesen van egybeszőve. Ez a többgenerációs történet emlékezetesen kelti életre a hidegháború és a vasfüggöny tragikus korszakát.”

Booklist

 

”Kiválóan és érdekfeszítően megírt beszámoló arról, hogyan határozta meg a hidegháború a berlini fal két oldalán élők mindennapi életét, jövőjét, sorsát. Piedesztálra emeli a kisember hétköznapi bátorságát és tisztességét.”

Library Journal

 

”Nagy együttérzés és éleslátás jellemzi a művet, amely éppen annyi fájdalmat ébreszt az olvasóban, mint amennyi életigenlést. Nem tehetünk mást, mint hogy csodálattal adózunk e család rendíthetetlensége és ereje láttán.”

The Jewish Chronicle