2019.12.13.

"TIÉD A SZÓ-TÁR" nyelvi verseny

Elindult a "Tiéd a Szó-Tár" nyelvi verseny! A regisztrációt meghosszabbítottuk 2019. december 16-án 16 óráig!
 

Miért érdemes nevezni?

- A verseny fődíjai: 3 csapatnak egy-egy hatnapos külföldi utazás.
- Az országos döntő helyezettjei 10.000, 20.000 vagy 30.000 Ft-os könyv-, elektronikai vagy sportszerutalványt nyernek.
- Az országos döntő nyertes csapatainak iskolái 100.000 Ft-os könyvutalványt nyernek.
- Az országos döntő résztvevőinek garantált könyvnyeremény.
- Gyorsan, online kitölthető tesztek a selejtező fordulókban.
- Szórakoztató tanulás.
- Online eredménytábla.

NEVEZÉSI DÍJ: 2000 FT/CSAPAT
 

A verseny célja
A Tiéd a Szó-Tár nyelvi verseny célja, hogy a Tanulók megismerkedjenek a nyelvi és életkori sajátosságaiknak is megfelelő, modern, kommunikatív szótárakkal, ezek segítségével elsajátítsák a tudatos, célirányos szótárhasználatot, és ezáltal rendszerező módon, kommunikatív irányba fejlesszék idegen nyelvi tudásukat.
 

A verseny menete
A versenyt a 3-12. évfolyamos tanulók számára hirdetjük meg, idegen nyelvek és korosztályok szerint az alábbi kategóriákban:
1. Angol 3-4. évfolyam – Gyerekszótár
2. Német 3-4. évfolyam – Gyerekszótár
3. Angol 5-8. évfolyam – Gyerekszótár
4. Német 5-8. évfolyam – Gyerekszótár
5. Angol 5-8. évfolyam – Tanulószótár
6. Német 5-8. évfolyam – Tanulószótár
7. Angol 9-12. évfolyam – Tanulószótár
8. Német 9-12. évfolyam – Tanulószótár
9. Francia 9-12. évfolyam – Tanulószótár
10. Orosz 9-12. évfolyam – Tanulószótár
11. Spanyol 9-12. évfolyam – Tanulószótár

Egy csapat 3–4 tanulóból áll. A csapatot a nevezést beküldő nyelvtanár képviseli. Egy nyelvtanár legfeljebb nyolc csapatot képviselhet. Egy adott nyelvtanuló csak egy csapatban vehet részt a versenyben. Egy adott évfolyamba járó diák vagy a saját évfolyamának az egyik kategóriájába, vagy egy magasabb évfolyamnak az egyik kategóriájába nevezhet. A csapatból minimum 1 főnek az adott kategóriának megfelelő korcsoportba kell tartoznia (például 4. és 5. osztályosok szeretnének egy csapatban versenyezni, akkor legalább 1 főnek ötödikesnek kell lennie, és az egész csapat az egyik 5-8. évfolyamos kategóriában indulhat). A versenyben való részvétel nevezéshez kötött, a nevezés díja csapatonként 2000 Ft. (A nevezés részletes leírását lásd lejjebb.)

A nevezés kezdete: 2019. november 13.
Nevezési határidő: 2019. december 16. hétfő 16:00 óra.
A verseny selejtezőkből, középdöntőből és országos döntőből áll.
A verseny négy online fordulóból és a szegedi országos döntőből áll.

Az online fordulókra az alábbi elosztás szerint kerül sor a www.onlinevetelkedo.hu oldalon:
- 1. forduló - selejtező: 2019. december 12-18. 18 óra
- 2. forduló - selejtező: 2020. január 16-22. 16 óra
- 3. forduló - selejtező: 2020. január 30-február 5. 16 óra
- Videós feladat feltöltési ideje: 2020. február 10-12.
- 4. forduló - középdöntő: 2020. február 20-26. 16 óra

Mind a négy fordulóban 90 perc áll rendelkezésre a feladatok megoldására, de azok a rendelkezésre álló egy hét alatt bármikor kitölthetőek. Az egyes fordulók kitöltésére rendelkezésre álló 90 perc nem újra indítható, nem megállítható és nem visszatekerhető, így ha egy csapat elkezdte a kitöltést, a 90 perc elindul.

A harmadik online forduló után sor kerül a videós feladatok feltöltésére, 2020. február 10. és 12. között lesz erre lehetőség. (A videós feladat elkészítésére több időt áll majd minden csapat rendelkezésére, erről minden induló felkészítő tanárt külön tájékoztatunk e-mailben és a verseny Facebook csoportjában.)

A három selejtező forduló után az alábbiak szerint jutnak a csapatok a 4. fordulóba, vagyis a középdöntőbe:
- azok a csapatok jutnak be, akik mindhárom fordulóban részt vettek, legalább 20%-os eredményt értek el fordulónként, és feltöltötték a videós feladatot;
- a regisztrált csapatoknak kategóriánként legfeljebb 80%-a jut be a középdöntőbe.

A középdöntőkből kategóriánként a 8 legjobb csapat jut az országos döntőbe. A döntő Szegeden kerül megrendezésre 2020. március 20-án pénteken.
 

A részvétel feltétele, nevezés
A versenyen való részvétel feltétele, hogy a csapatot felkészítő tanár a regisztrációkor befizette a 2000 Ft-os nevezési díjat és, hogy minden egyes csapat rendelkezzen legalább 1 db – a választott kategóriának megfelelő – Grimm szótárral az alábbi kiadások közül:

· Angol-magyar, magyar-angol gyerekszótárral (Harmadik kiadás, Negyedik kiadás)
· Német-magyar, magyar-német gyerekszótárral (Ötödik kiadás, Hatodik kiadás)
· Angol-magyar, magyar-angol tanulószótárral (Ötödik kiadás, Hatodik kiadás)
· Német-magyar, magyar-német tanulószótárral (Ötödik kiadás, Hatodik kiadás)
· Spanyol-magyar, magyar-spanyol tanulószótárral (Negyedik kiadás, Ötödik kiadás)
· Francia-magyar, magyar-francia tanulószótárral (Negyedik kiadás, Ötödik kiadás)
· Orosz-magyar, magyar-orosz tanulószótárral (Első kiadás, Második kiadás)

Az országos döntőbe bejutott csapatok minden egyes tagjának rendelkeznie kell a fent felsorolt szótárak közül 1-1 darabbal.
A feladatsorok kitöltésére tablet és mobiltelefon nem alkalmasak, ezért mindenképp asztali számítógépen vagy laptopon történő megoldást javaslunk.
 

Regisztráció
A nyelvtanár tudja regisztrálni a nevezni kívánt csapatot (vagy csapatokat) a www.onlinevetelkedo.hu weboldalon. A regisztrációhoz szükség van egy csapatnévre (ha több csapatot kíván nevezni, minden csapathoz külön), a csapattagok nevére és osztályára. A regisztrációs felületen lehet kiválasztani azt is, hogy melyik kategóriában szeretné nevezni a csapatot. Fontos: ha több csapattal kíván nevezni, minden csapatot külön-külön kell regisztrálni az oldalon! A regisztráció megerősítése után a „Vásárlás” menüben fizethető be bankkártyával a nevezési díj.
 

Értékelés és eredmények
Az értékelést és a verseny szakmai irányítását szakértőnk, Gyáfrás Edit, lexikográfus, a Szegedi Tudományegyetem oktatója végzi; a feladatokat szótárszerkesztők, egyetemi oktatók és nyelvtanárok állítják össze.
Az első három forduló eredményét 2020. február 10-ig tesszük közzé a www.onlinevetelkedo.hu weboldalon. A selejtezők összesített eredményében az első forduló pontszáma egyszeres szorzóval kerül beszámításra, míg a második és harmadik forduló pontszáma kétszeres szorzóval számít be az összesített eredménybe.
Az eredmények közzétételekor a továbbjutó csapatok és a felkészítő tanár neve lesz közzétéve. A középdöntő eredményét 2020. március 2-ig tesszük közzé a www.onlinevetelkedo.hu oldalon.
 

A feladatok
Valamennyi feladat az adott idegen nyelvhez, életkorhoz, tudásszinthez és szótártípushoz kapcsolódik. A feladatok mellett minden esetben megadjuk az elérhető pontszámot. A feladatok megoldása a csapaton belül közösen történik, minden csapat egy megoldást adhat be minden feladathoz. A megoldások a beküldést/beadást követően már nem módosíthatók. A döntőkben a feladatokat a csapatok a helyszínen oldják meg és adják be.


Helyezettek díjazása

Fődíjak
Az országos döntő után a tizenegy kategóriában kihirdetett 1. helyezett csapatok közül a három legjobban teljesítő, azaz legtöbb pontot elérő csapat tagjai és felkészítő tanáruk (csapatonként 1 tanár) egy-egy hatnapos tanulmányi utat nyernek célnyelvi területre. (A döntő eredmény alapján, objektív pontozás segítségével megállapított helyezés. Pontegyenlőség esetén a középdöntők eredményei, majd a selejtező fordulók eredményei döntenek.) Az utazás repülővel vagy autóbusszal történik, célállomástól függően. Szállás: diákszálláson, reggelivel együtt, 5 éjszakai tartózkodással. Az utazás és a szállás költségét a kiadó fizeti. Minden egyéb költség az utazót terheli. Az utazásra 2020 nyarán kerül sor. Angol nyelv esetében a célország Anglia (Egyesült Királyság), német nyelv esetében Ausztria vagy Németország, spanyol nyelv esetében Spanyolország, francia nyelv esetében Franciaország és orosz nyelv esetében Oroszország. Az úti célt és a szállást a kiadó választja ki.

A 11 kategória országos első három helyezettjeinek díjazása
Az országos 1. helyezett csapatok minden tagja és felkészítő tanáruk (kivéve a fődíjat, azaz külföldi utazást megnyert három csapat tagjai és tanáraik) fejenként 1-1 db 20.000.- Ft értékű sportszer- vagy elektronikai utalványt, illetve fejenként 1-1 db 10.000.- Ft értékű Grimm–Maxim könyvutalványt nyernek.
Az országos 2. helyezett csapatok minden tagja és felkészítő tanáruk fejenként 1-1 db 20.000.- Ft értékű Grimm–Maxim könyvutalványt nyernek.
Az országos 3. helyezett csapatok minden tagja és felkészítő tanáruk fejenként 1-1 db 10.000.- Ft értékű Grimm–Maxim könyvutalványt nyernek.
Az országos döntő résztvevői, vagyis a regionális döntők győztes csapatainak tagjai és felkészítő tanáraik választhatnak a Maxim Könyvkiadó kínálatából 1 db regényt és 1 db nyelvkönyvet.
Az országos 1. helyezett csapatok iskoláinak a könyvtára 100.000 forint értékben válogathat a Maxim Könyvkiadó kínálatából (Grimm szótárakat és Maxim kiadványokat).
Az Grimm–Maxim utalványok beváltásánál minden esetben a kiadványok bolti árát kell figyelembe venni.
 

Jogi vonatkozások
A versennyel kapcsolatos és a honlapon található minden képi és írott anyag a versenyt szervező Maxim Könyvkiadó Kft. Grimm Szótárak kiadójának szellemi tulajdona. Azok felhasználása, másolása, sokszorosítása kizárólag a szervező írásbeli hozzájárulásával lehetséges.
A verseny szervezője fenntartja magának a jogot, hogy ha egy adott kategóriában országosan 50 csapatnál kevesebb nevezett, úgy az adott kategóriát törölje a versenyből.
A verseny szervezője fenntartja magának a jogot, hogy új partnerek bevonásával a felsoroltakon kívül további ajándékokat és akciókat hirdessen meg a versennyel kapcsolatban. A versenyzők adatai kizárólag a verseny lebonyolításához kerülnek nyilvántartásba, azok harmadik fél számára nem kerülnek átadásra. Részletesen lásd az adatkezelést weboldalunkon.
 

Információ, segítségkérés
Webodal: www.grimm.hu, www.olvas.hu
E-mail: info@grimm.hu, info@maxim.co.hu
A verseny Facebook csoportja: https://www.facebook.com/groups/979501325742942/
Kiadói kapcsolattartó: Bálint Regina
Telefonszám: 62/548-444, 62/551-100